home

Architectuur in nijmegen oost

Een wandeling door de tijd tussen 1880 en 1940…

De periode tussen 1925 en 1940

Als reactie op de voorgaande stijlen, met al hun verschillende vormen van versieren, ontstond een nieuwe, op het functionele gerichte stroming. Het uiterlijk van het gebouw moest een afspiegeling zijn van hoe het gebruikt werd. Elk onderdeel van de architectuur moest functioneel zijn. Zakelijk en helder, zonder overbodige details. Dit zogenaamde Functionalisme werd ook wel Het Nieuwe Bouwen of De Nieuwe Zakelijkheid genoemd. Het werd vooral toegepast tussen 1920 en 1930. Baksteen en gewapend beton werden gebruikt, in combinatie met metaal en glas. Dit resulteerde in strakke, geometrische bouwwerken. Hoogtepunten in zijn zuivere vorm zijn er in Nijmegen oost niet of nauwelijks. Maar de invloed op veel zogenaamde middenstandswoningen, gebouwd tussen 1925 en 1940 en een enkele villa is duidelijk terug te vinden.

De gevel is een combinatie van baksteen en horizontale en verticale accenten in beton. In zijn zuivere vorm is de gevel soms wit gepleisterd. Het gebouw in zijn geheel oogt strak geometrisch. Het dak is meestal plat, met een breed dakoverstek.

De voordeur van hout is massief en gestileerd, met horizontale en verticale accenten.

De vensters hebben houten of metalen raamkozijnen. Ze zijn strak horizontaal of verticaal geplaatst om het geometrische effect te versterken.

De tuinafscheiding wordt soms meegenomen in het hele ontwerp en staat dus aangegeven op de bouwtekening. Gemetselde muurtjes, in een enkel geval spelend met geometrische vormen als accent bij de ingang.

De schoorsteen torent als een sterk verticaal accent boven het gebouw uit.